Close
Zelfverdediging voor transgenders

Zelfverdediging voor transgenders en gendervariante personen

Als transgender of gendervariante persoon krijg je soms te maken met heel expliciete vormen van geweld, verbaal, maar ook fysiek. In deze cursus willen we je meenemen om te groeien in zelfvertrouwen, uitstraling, en ook om te leren over wat je concreet kan doen om situaties te de-escaleren en jezelf in veiligheid te brengen als er iets gebeurt.

Waarom zelfverdediging voor transgenders en gendervariante personen?

De cijfers over geweld tegen transgenders en gendervariante personen liggen hoog. Er zijn relatief weinig concrete cijfers, maar, in 2009 bleek dat 79 % van de ondervraagde transgenders met geweld te maken had gehad, en uit later onderzoek blijkt dat de cijfers over geweldplegingen zelfs nog in de lift zitten. Dat is verontrustend.

Vandaar deze cursus speciaal voor jullie. Een no-nonsense cursus zelfverdediging en weerbaarheid waarbij wordt gefocust op de specifieke vormen van agressie waar transgenders en gendervariante personen mee te maken krijgen. Je leert hoe situaties in te schatten en te voorkomen. Je leert en traint effectieve verdedigingstechnieken en -principes die werken voor JOU, als er toch iets gebeurt. Daarnaast is er ook aandacht voor mindset, lichaamstaal, verbale communicatie om de algemene weerbaarheid, assertiviteit en inschattingsvermogen te verbeteren. In deze cursus is er veel aandacht voor elk individu. Dus ook als je al schokkende ervaringen had, is dit een veilige omgeving om je ervaring te verwerken en je je kracht opnieuw toe te eigenen. Inhoud, aanpak en technieken worden individueel afgestemd waar nodig, en er is ruimte voor feedback, zodat iedereen zich veilig voelt, en zodat je het maximum uit deze cursus kan halen.

Het opzet van deze cursus is vooral de kracht en power in jezelf wakker te maken, zodat je uitstraling sterker wordt en zodat je je zelfverzekerder voelt als je op straat rondloopt. Je leert over basisprincipes om je veiligheid en veiligheidsgevoel te verhogen. Je leert over zelfbeheersing en emotieregulatie, want dat is ook een essentieel onderdeel van doeltreffende zelfverdediging en weerbaarheid. Je wordt tot slot uitgedaagd om fysieke technieken te leren en te oefenen die voor jou en jouw lichaamsbouw kunnen werken als je fysiek belaagd wordt. Te weten dat je iets kan DOEN als er iets gebeurt, draagt bij tot een innerlijk veiligheidsgevoel.

Inhoud van de cursus zelfverdediging

De cursus wordt begeleid door Magali en Patrick. Magali zorgt allereerst voor een basisveiligheid en respectvolle sfeer in de groep. Zodat ieder zich veilig kan voelen om er volledig in te duiken. Ze neemt je mee in oefeningen en ervaringen om bewuster te worden van je lichaamstaal, je uitstraling, je mindset. Ze leert je over basis assertiviteit en geweldloos communiceren, en geeft een achtergrond over hoe je je emoties kan beheersen en van daaruit bewust kan reageren in situaties waarin je wordt uitgedaagd. Er is daarnaast ook ruimte om te delen, feedback te geven, te praten over situaties of ervaringen te delen.

Patrick van Vlasselaer, een man met meer dan 50 jaar ervaring in de zelfverdediging, leert je fysieke technieken en principes die je kan toepassen als er iets gebeurt. Hij put uit een enorme achtergrond van kennis en vaardigheden, en stemt af op ieder individu om het sterkste in de persoon naar boven te halen. Hij werkt met no-nonsense technieken, dat wil zeggen: het moet werken, ook in het dagelijkse leven en ook voor jou. We oefenen realistische scenario’s in, en je krijgt de kans om al je vragen te stellen.

Het is een unieke cursus, vanwege de combinatie van het psychologische aspect en het fysieke aspect. Daarenboven is Patrick een van de meest ervaren professionals in Belgie op het vlak van no-nonsense Zelfverdediging. Hij combineert verschillende stijlen en inzichten. Magali is zelf een overlever van seksueel geweld, en daarmee ervaringsdeskundige, en volgde daarnaast velerlei cursussen rond weerbaarheid en assertiviteit. Meer over Magali lees je hier, en meer over Patrick lees je hier.

Praktische informatie Zelfverdediging voor transgenders en gendervariante personen

De cursus bestaat uit 7 sessies van 2 – 2,5 uur op zaterdagen, begeleid door 2 hoofdbegeleiders en 2 assistenten.

NIVEAU 1A: focus op basis weerbaarheid voor TRANSGENDERS EN GENDERVARIANTE PERSONEN

14 – 21 – 28 januari – 4 – 11 – 18 februari – 4 maart 2023

Tijd: 14/01 & 04/02: van 13u tot 15u // andere sessies: van 13u – 15:30 u

Locatie: Sportschuur Wilsele, Brandweg 8, 3012 Wilsele

Prijs: 201 euro bij inschrijving VOOR 1 december 2022 – 211 euro bij latere inschrijving. De prijs is exclusief optionele ongevallenverzekering @ 8 euro p.p. Inschrijven VOOR 10 januari 2023

Inschrijven: stuur een mailtje naar Magali via info@movingmagic.be of vul onderstaand contactformulier in.