Mijn visie
Als begeleidster ga ik uit van 2 principes: zelfbekrachtiging en de herstelvisie. In mijn ervaring leiden deze concepten tot de meest authentieke en duurzame resultaten.
Self-empowerment of zelfbekrachtiging
Zelfbekrachtiging gaat over het [opnieuw] toe-eigenen van je eigen innerlijke kracht en eigen-wijsheid.
Uiteindelijk kan niemand anders je zeggen wat je het beste doet of welke richting goed is voor jou. Ieder heeft zelf een innerlijk kompas, en dat wijst je de weg. Velen onder ons raken echter het contact met dat kompas kwijt doorheen het leven, en dan kan het een hele uitdaging zijn om het terug te vinden.
Self-empowerment betekent leren vertrouwen op je buikgevoel, vertrouwen op de signalen van je eigen systeem. Het betekent niet dat je alles alleen kan en alles beter weet, maar wel dat je de steun, inspiratie en input van anderen kan toetsen aan je eigen innerlijk kompas, aanvoelt wat voor jou kloppend is, en zo je eigen verhaal schrijft. Zelfbekrachtiging gaat dan ook gepaard met kennis opdoen en groeien in bewustzijn. Hoe meer je weet, hoe sterker je staat.
Zelfbekrachtiging gaat over het helen, bevrijden en integreren van je pure innerlijke kind: het kind dat ieder van ons in zich heeft, en dat mogelijk bedolven is geraakt onder de verantwoordelijkheden en lasten van het leven. Het gaat over radicaal eerlijk zijn naar jezelf, en van daaruit desgewenst ook naar de buitenwereld durven uitkomen voor je ongefilterde verlangens, je ware gevoelens, je belangen, je behoeftes, je waarden.
Self-empowerment gaat meestal ook samen met geweldloos en open communiceren. Het is te zeggen: in combinatie met geweldloze communcatie kan zelfbekrachtiging echt tot bloei komen. Als je je plek op een assertieve, doch geweldloze manier inneemt, krijg je ook respect en ondersteuning terug van de buitenwereld, én je inspireert anderen om ook in hun kracht te staan. Zo bouw je aan een positieve spiraal.
Herstelvisie
De herstelvisie is een simpel concept. Wat er ook is gebeurd of welke uitdaging je ook in je leven tegenkomt, herstel is mogelijk. Herstel betekent niet per se dat het leven op wieltjes loopt en dat er nooit nog moeilijkheden zijn, maar wel dat je manieren hebt om om te gaan met uitdagingen des levens, en dat je kan blijven staan, dicht bij jezelf, wat er ook gebeurt. Herstel betekent dat je accepteert waar je staat, voldoening vindt in je leven, en dat je zelf aan het stuur staat.
Herstel betekent zelfliefde. Het gaat over omarmen wie je bent, met al je beperkingen, maar vooral ook al je sterktes! De herstelvisie staat voor hoop, groei en aanpassingsvermogen. Hoe moeilijk en zwaar het leven soms ook is, er is altijd iets wat je kan doen om het beter te maken.
Belangrijk is het ook om op te merken dat herstel niet hetzelfde is als genezing. Soms is volledige genezing geen optie, maar kan je wel herstellen: leren leven en leren omgaan met dat wat er is. Bij psychisch lijden gaat het dan ook meestal eerder over herstel dan over genezing.
Er is soms enorm veel geduld voor nodig, en enorm veel toewijding. Het is vaak niet gemakkelijk. Het gaat met ups en downs. Maar herstel – beterschap – is mogelijk!
Mik op de maan. Zelfs als je mist, kom je nog altijd tussen de sterren terecht.
Les Brown